Hong Kong

De voormalige Britse kroonkolonie Hong Kong ligt aan de zuidkust van China en bestaat uit het eiland Hong Kong, het schiereiland Kowloon en de zogenaamde New Territories op het vasteland alsmede 235 eilandjes. Hong Kong heeft een landoppervlakte van 1080 km2 en er wonen mee dan 6 miljoen mensen. Hong Kong is dan ook een van de dichtstbevolkte landen ter wereld.
Er heerst een subtropisch klimaat met moessons (natte periodes) in de zomer en de winter. Met name de zomers zijn heet en erg regenachtig. ’s Winters kan het vrij koud zijn. De lente en herfst zijn warm met zo nu en dan regen en koele avonden. Van juli tot september is er kans op orkanen. De officiële talen van Hong Kong zijn Chinees en Engels. Engels is vooral de handelstaal, terwijl Kantonees meer op plaatselijk niveau gesproken wordt. De wettelijke munteenheid is de Hong Kong-dollar.

Ondernemers

Hong Kong is een belangrijk centrum voor ondernemingen die vooral in Zuidoost-Azië zaken doen. De voordelen die Hong Kong deze ondernemingen biedt zijn de volgende:

  • Geen deviezencontrole
  • Geen minimumkapitaal vereist – ten minste 2 aandeelhouders
  • Ondernemingen worden alleen belast voor inkomsten die in Hong Kong zelf zij ontstaan.

Een aantal ondernemingsvormen genieten extra belastingvoordelen in Hong Kong:

  • Holdings: deze betalen geen belasting over de vermogensaanwas na verkoop van dochterondernemingen.
  • Licensing Companies: zij exploiteren de rechten en royalty’s die afkomstig zijn van intellectueel en industrieel eigendom.
  • Hoofdkantoren: slechts 10% van de inkomsten uit deze ondernemingen is belast.
  • Financieringsmaatschappijen: over rente van buitenlandse financieringsondernemingen hoegt geen belasting betaald te worden.

Dividendbelasting

x

Inkomstenbelasting

Over inkomsten die in Hong Kong verdiend zijn, dient maximaal 15% belasting betaald te worden.

Vermogensbelasting

x

Vennootschapselasting

Het tarief voor de vennootschapbelasting bedraagt 16%. Dit wordt geheven over alle inkomsten die in Hong Kong gegenereerd zijn. Kosten zijn over het algemeen aftrekbaar.

Aan te raden voor

  • Ondernemers met zaken in gebied