BPM-vrij auto rijden via huurtruc

Dit artikel is op 14-11-2005 gepubliceerd door Telegraaf.

Beweringen en meningen geuit in dit artikel zijn die van de auteur(s) en niet (noodzakelijkerwijs) die van de redactie.

Op basis van een EU-wet is het sinds kort mogelijk om in Nederland auto te rijden zonder bpm en btw te betalen. Op bijvoorbeeld de BMW X5 4.4 van 96.200 euro scheelt dat al 24.969 euro aan bpm en nog eens 11.373 euro btw.

Het nieuws over de nieuwe constructie verspreidt zich als een lopend vuurtje onder Nederlandse Bentley-, Porsche-, BMW en Mercedes-rijders, die het meeste voordeel kunnen behalen door de belastingen te omzeilen. Inmiddels rijden nu 120 Nederlanders, vooral met duurdere auto’s, bpm en btw-vrij.

De constructie is als volgt: de klant zoekt zelf een (nieuwe) auto uit. Deze wordt direct geëxporteerd naar Luxemburg, waardoor in Nederland de plicht vervalt bpm of btw af te dragen. De klant tekent een huurcontract voor minstens twee jaar met het door Nederlanders opgerichte verhuurbedrijf Global Car Rent in Luxemburg. Deze firma financiert de aankoop en zet de wagen op Luxemburgs kenteken.

Drie eenvoudige documentjes tonen aan hoe simpel de truc werkt.
– Algemene Algemeen.doc; informatie over Global Car Rent
– Pandakte.doc & Huurovereenkomst.doc verteld meer over de constructie.

Vrijheid

Normaal gesproken is het niet toegestaan om als Nederlander te rijden in een auto waar geen bpm over is betaald of met buitenlands kenteken. Juristen hebben echter uitgezocht dat op basis van artikel 49 van het Europees recht er binnen Europa vrijheid is van het leveren van goederen en diensten. Het verhuren van een auto valt ook onder deze diensten, wat betekent dat de burger vrij is waar ook in Europa een auto te huren.

Aan het einde van de huurtermijn is de klant vrij de auto ergens in Europa te verkopen of zelf af te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *